Rat

Overige bijzondere huisdieren

Afdeling: Rat

Op deze pagina vindt u antwoorden op veelgestelde vragen over de rat.

 Vrouwtje rattenvrouwtje
 Mannetje rattenmannetje
 Jong ritten
 Levensverwachting 2-4 jaar
 Nestgrootte 3-16 rittens
 Geboortegewicht 5-7 gram
 Ogen open 10-16 dagen
 Draagtijd 20-22 dagen
 Gemiddeld gewicht 400-800 gram
 Geslachtsrijp 6-10 weken
 Zoogperiode 3-4 weken
 Eetgedrag omnivoor
20-25 gram per dag

1. Wat moet ik mijn rat voeren?
2. Mag ik naast het rattenvoer iets extra geven?
3. Wat is de beste huisvestiging voor mijn rat?
4. Waar kan ik mijn rattenhok het beste neerzetten?
5. Heeft mijn rat lichaamsbeweging nodig?
6. Kan of moet ik een andere rat bij mijn rat zetten?
7. Wanneer moet ik met mijn rat naar de dierenarts?

1. Wat moet ik mijn rat voeren?

Soms kan een rat neigen naar selectief eetgedrag, waarbij hij alleen bepaalde ingrediënten uit zijn mixvoer eet. Hierdoor kan een hij  tekort aan belangrijke voedingsstoffen oplopen. In dat geval kunt u hem beter een voeding geven die uit één soort brok bestaat, waarin alle noodzakelijke ingrediënten verwerkt zijn, zoals Supreme Science Selective rat.

In zijn natuurlijke omgeving zoekt een rat naar voedsel en eet bijna alles. Een rat is een omnivoor en heeft eiwitten nodig om in een goede conditie te blijven. In het wild scharrelt de rat dagelijks rond op zoek naar voedsel. Geef hem dan ook twee keer per dag te eten, elke dag (’s morgens en ’s avonds).

Voorkom selectief eten en geef de tweede portie pas als hij het eerste helemaal op heeft. Geef niets van tafel, dit bevat teveel calorieën, suikers en vet. Controleer de plekken waar uw rat zijn voer verstopt en haal daar resten oud voer weg. Zorg dat er altijd vers drinkwater beschikbaar is.

2. Mag ik naast het rattenvoer iets extra geven?

Uw rat is dol op iets lekkers. Er is niets tegen een om dit af en toe te geven, als ze maar gezond zijn. Verstop snacks in zijn verblijf om hem zo aan te moedigen in zijn natuurlijke voedsel zoekgedrag. Geef bijvoorbeeld kleine stukjes banaan, tomaat, broccoli, wortel of appel,

3. Wat is de beste huisvesting voor mijn rat?

Ratten zijn sociale dieren. Hou ze daarom met 2 of meer, maar let op. Een vrouwtje raakt snel zwanger! Aangezien ze graag klimmen, is een grote kooi met meerdere verdiepingen een aanrader! Gebruik geen houten hok omdat een rat zich er een weg uit knaagt! Het belangrijkste om te onthouden is dat een rattenkooi nooit te groot kan zijn, hij is  dol op onderzoeken en bewegen.

4. Waar kan ik mijn rattenhok het beste neerzetten?

Het hok moet regelmatig schoongemaakt worden. Dat is bij warm weer vooral belangrijk om nare geurtjes te vermijden en in de winter voor een schone en comfortabele leefomgeving. Kies een absorberende bodembedekking, daarmee vergemakkelijkt u het schoonmaken van de kooi. Kies altijd voor een stofvrije bodembedekker om irritatie aan ogen, neus en de ademhaling te voorkomen. Ratten zijn vaak extreem gevoelig voor stof! Ratten kunnen het best binnenshuis worden gehouden, op een zorgvuldig gekozen plek, in een kamer met constante temperatuur, niet in direct zonlicht, uit de tocht en buiten bereik van andere huisdieren. Het gehoor van de rat is extreem gevoelig, dus houdt hem uit de buurt van stereo, wasmachine en andere harde geluiden.

5. Heeft mijn rat lichaamsbeweging nodig?

Ja! Zorg voor een grote, veilige ren waarin uw rat dagelijks kan bewegen. Die ren kan vastzitten aan de kooi of kies voor een vrijstaande ren. Het is een goed idee om een grote kartonnen doos gevuld met bodemdekking te gebruiken. Plaats er wat lege toiletrolletjes in en hang een sisal touw op, want ratten zijn dol op klimmen. Verstop een stuk appelhout voor hem om aan te knagen en kijk maar eens wat een plezier uw rat heeft in zijn eigen speeltuin! Houd echter altijd een oogje in het zeil als hij in de speelruimte is. Als u een rad in zijn kooi zet om in te rennen, zorg er dan voor dat het groot genoeg is. Hij hoort zijn rug niet te moeten buigen als hij in zijn rad rent. Zorg er ook voor dat de bodem dicht is om verwondingen aan de pootjes en staart te voorkomen. Ook al slaapt een rat overdag, het is een heel energiek dier en zal het leuk vinden om de avonden met u door te brengen.

6. Kan of moet ik een andere rat bij mijn rat zetten?

Ratten zijn heel sociale dieren en ze worden ongelukkig als ze alleen worden gelaten. Het is dus het beste als ratten als koppel of in groepen van hetzelfde geslacht samenwonen. Mannetjes of vrouwtjes van hetzelfde nest zullen ontzettend goed met elkaar kunnen opschieten en houden elkaar graag gezelschap. Ratten vinden het leuk om te stoeien, maar als u een oudere rat bij een andere rat zet, kunnen ze wel eens echt gaan vechten en elkaar verwonden. U kunt een mannetje en vrouwtje samen zetten, maar als u geen nakomelingen wilt dan moet u het mannetje laten castreren.

7. Wanneer moet ik met mijn rat naar de dierenarts?

• Wanneer uw rat minder of met moeite eet of drinkt.
• Wanneer uw rat zich rusteloosheid of juist lusteloosheid gedraagt.
• Wanneer de vacht van uw rat er dof of vies uitziet of jeukt.
• Wanneer uw rat kortademig is, een reutelende ademhaling heeft, snuffelt of niest.
• Wanneer er een abnormale afscheiding uit de ogen, oren of neus komt.
• Wanneer het achterwerk van uw rat nat is of bevuild is met urine of uitwerpselen.
• Wanneer de uitwerpselen een afwijkende kleur of vorm hebben of als uw rat geen uitwerpselen meer produceert.
• Wanneer u luid tandengeknars hoort.