Hamster

Overige bijzondere huisdieren

Afdeling: Hamster

Op deze pagina vindt u antwoorden op veelgestelde vragen over de hamster.

Vrouwtje hamstervrouwtje
Mannetje hamstermannetje
Jong hamsterjong
Levensverwachting 1-3 jaar
Nestgrootte 4-12 jongen
Geboortegewicht 2-3 gram
Ogen open 12-14 dagen
Draagtijd 15-18 dagen
Gemiddeld gewicht mannetje 85-130 gram
vrouwtje   95-150
Geslachtsrijp mannetje 6-8 weken
vrouwtje   4 weken
Zoog periode 3 weken
Eetgedrag omnivoor
5-10gram per dag

1. Wat moet ik mijn hamster voeren?
2. Mag ik naast het hamstervoer iets extra geven?
3. Wat is de beste huisvestiging voor mijn hamster?
4. Waar kan ik mijn hamsterhok het beste neerzetten?
5. Heeft mijn hamsters lichaamsbeweging nodig?
6. Kan of moet ik een andere hamster bij mijn hamster zetten?
7. Wanneer moet ik met mijn hamster naar de dierenarts?

1. Wat moet ik mijn hamster voeren?

In zijn natuurlijke omgeving eet een hamster grassen, granen en zaden. De hamster is een omnivoor en heeft eiwitten nodig om gezond te blijven. Een hamster eet langzaam en dit maakt hem in het wild tot een gemakkelijke prooi. Daarom brengt hij het eten mee naar zijn hol om het vervolgens in de beschutting van zijn eigen holletje op te eten. Daar kan hij ook het overgebleven voedsel opslaan, zodat hij ook eten heeft als het wat moeilijker wordt eten te vinden.

Geef geen mixvoeding, maar een bix. Een goed voorbeeld is Supreme Science Selective hamster.

De tanden van een hamster groeien altijd door. Knagen op harde materialen is belangrijk om te voorkomen dat zijn tanden te lang worden. Een hamster moet elke dag gevoerd worden. Het is beter om hem ’s avonds te voeren omdat het een nachtdier is. Normaal zal hij wakker worden als het etenstijd is en zal hij na het eten lekker met u willen spelen. Een stevige, metalen voerbak is essentieel om het voer droog en schoon te houden. Plastic moet worden vermeden omdat hamsters dit kapot knagen.

2. Mag ik naast het hamstervoer iets extra geven?

Er is niets op tegen om hem af en toe te verwennen met een extra stukje wortel of appel. Maar geef vooral niet teveel. Verstop ze in zijn verblijf om hem zo aan te moedigen in zijn natuurlijke zoekgedrag naar voedsel.

3. Wat is de beste huisvesting voor mijn hamster?

Hamsters kunnen het beste worden gehuisvest in een traliehok met een stevige plastic bodem. Houten hokken kunnen niet worden gebruikt omdat hamsters zich er een weg uit knagen. Het belangrijkste om te onthouden is dat en hamsterkooi nooit te groot kan zijn, ze zijn nu eenmaal dol op onderzoeken en bewegen. Een kooi met meerdere verdiepingen is een goed idee omdat dat interessanter is voor de hamster. Wees voorzichtig met plastic buizen omdat de wat grotere Syrische hamster klem kan komen te zitten. Het hamsterhuis moet altijd een plek hebben om te rusten en te schuilen en een ander gedeelte om te spelen, bewegen en voeden. Gebruik een bodembedekking zoals houtpulp of papier. Synthetische bodembedekking is gevaarlijk voor uw hamster, als hij het opeet kan het verstoppingen veroorzaken in wangzakken, slokdarm of darm. Een zandbadje vinden veel hamster heerlijk en een donker nachtholletje mag niet ontbreken!

4. Waar kan ik mijn hamsterhok het beste neerzetten?

Hamsters moeten altijd binnenhuis worden gehouden. De beste plek is in een kamer met constante temperatuur, niet in direct zonlicht, uit de tocht. Het gehoor van de hamster is extreem gevoelig, dus plaats de kooi niet te dicht bij de televisie.

5. Heeft mijn hamsters lichaamsbeweging nodig?

Ja! Het is erg belangrijk dat uw hamster elke dag kan bewegen. Als u een rad in zijn kooi zet om in te rennen, dan moet het groot genoeg zijn. Hij hoort zijn rug niet te buigen als hij in zijn rad rent. Zorg er ook voor dat de bodem dicht is en dus niet van spijlen, want die kunnen verwondingen aan de pootjes veroorzaken. Ook al slapen hamsters overdag, ze zijn heel energiek en zullen ’s nachts 3-4uur rennen. Uw hamster vindt het leuk om te spelen in en op lege doosjes, lange buizen en tunnels. Hij kan  klimmen op takken wilgenhout, berkenhout of hazelaar en er ook nog aan knagen.

Hamsters zijn van nature erg onderzoekende dieren. Het zit in hun instinct om eten te verzamelen. De maaltijd is vaak snel voorbij, waardoor uw hamster zich kan gaan vervelen. Voorkom verveling en verstop eten op verschillende plekken waardoor uw hamster moet zoeken naar zijn voedsel. Dit tijdverblijf kan hem uren bezighouden.

6. Kan of moet ik een andere hamster bij mijn hamster zetten?

Sommige soorten wilde dwerghamsters leven in grote koloniën met een gestructureerde hiërarchie. Ze leven probleemloos als koppel of in groepsverband. Maar sommige hamsters leven liever alleen! Bent u niet zeker welk ras hamster u heeft of is het een kruising, dan is het aan te raden om hem apart te zetten om gevechten en dodelijke ongelukken te voorkomen. Als u van plan bent meerdere hamsters te nemen, dan moet u een kooi hebben die groot genoeg is. Als u dwerghamsters bijeen zet, kies dan voor hamsters uit hetzelfde nest om vechten te voorkomen.

7. Wanneer moet ik met mijn hamster naar de dierenarts?

• Wanneer uw hamster minder of met moeite eet of drinkt.
• Wanneer uw hamster zich rusteloosheid of juist lusteloosheid gedraagt.
• Wanneer de vacht van uw hamster er dof of vies uitziet of jeukt.
• Wanneer er een abnormale afscheiding uit de ogen, oren of neus komt.
• Wanneer het achterwerk van uw hamster nat is of bevuild is met urine of uitwerpselen.
• Wanneer de uitwerpselen een afwijkende kleur of vorm hebben of als uw hamster geen uitwerpselen meer produceert.
• Wanneer u luid tandengeknars hoort.