Gerbil

Overige bijzondere huisdieren

Afdeling: Gerbil

Op deze pagina vindt u antwoorden op veelgestelde vragen over de gerbil.

Vrouwtje gerbilvrouwtje
Mannetje gerbilmannetje
Jong gerbiljong
Levensverwachting 2-6 jaar
Nestgrootte 3-10 jongen
Geboortegewicht 1-3 gram
Ogen open 17 dagen
Draagtijd 24-26 dagen
Gemiddeld gewicht mannetje 60 gram
vrouwtje 50 gram
Geslachtsrijp 10-12 weken
Zoogperiode 21-24 dagen
Eetgedrag omnivoor
5-10 gram per dag

1. Wat moet ik mijn gerbil voeren?
2. Mag ik naast het gerbilvoer iets extra geven?
3. Wat is de beste huisvestiging voor mijn gerbil?
4. Waar kan ik mijn gerbilhok het beste neerzetten?
5. Heeft mijn gerbil lichaamsbeweging nodig?
6. Kan of moet ik een andere gerbil bij mijn gerbil zetten?
7. Wanneer moet ik met mijn gerbil naar de dierenarts?

1. Wat moet ik mijn gerbil voeren?

In zijn natuurlijke omgeving eet de gerbil grassen, graan en zaden. Hij heeft hoogwaardige eiwitten en weinig vet nodig om gezond te blijven. Zorg altijd voor vers drinkwater. De tanden van een gerbil groeien steeds door en daarom is knaagmateriaal ook voor een gerbil onmisbaar.

2. Mag ik naast het gerbilvoer iets extra’s krijgen?

Er is niets op tegen om hem af en toe te verwennen, als het maar om een gezonde snack gaat, zoals kleine stukjes (droge) sla, paprika of wortel. Verstop het in zijn verblijf om hem zo aan te moedigen in zijn natuurlijke voedsel zoekgedrag (foerageren).

3. Wat is de beste huisvesting voor mijn gerbil?

Gerbil kunnen samen leven, indien hun woonruimte groot genoeg is.Een gerbil kan worden gehouden in een traliekooi met een plastic bodem, maar het beste is om een gerbilarium (een aquarium met een goed geventileerde deksel) te maken. Houten hokken kunnen niet worden gebruikt omdat gerbils zich er een weg uit knagen. Een goede kooi heeft twee verdiepingen en minstens twee compartimenten, één voor overdag en één om ’s nachts in te nestelen en in te schuilen. Gerbils graven graag, dus zand of strooisel mag in een dikke laag aanwezig zijn. Het hok moet geregeld worden schoon gemaakt om nare luchtjes, ziektekiemen en bacteriën te verwijderen.

4. Waar kan ik mijn gerbilhok het beste neerzetten?

Gerbils moeten binnenshuis worden gehouden in een kamer met constante temperatuur, uit direct zonlicht en tocht en buiten het bereik van andere huisdieren.

Gerbils zijn gek op zandbaden. Gebruik goed absorberend zand in een doos of kom en laat uw gerbil er lekker in rollen en wentelen. Hij zal er erg van genieten en het zand helpt hem om zijn vacht gezond te houden en het verwijdert overtollige oliën.

5. Heeft mijn gerbil lichaamsbeweging nodig?

Een gerbil is van nature een erg actief en onderzoekend dier. Hij vindt het leuk om bezig te blijven en als het kan, brengt hij het merendeel van de tijd door met rondrennen en het onderzoeken van zijn omgeving. Geef hem ruimschoots bodembedekking waarin hij zich ondergronds kan verstoppen.

Er zijn maar een paar accessoires nodig om een spannende speelomgeving voor uw huisdier te creëren. Een gerbil heeft de gewoonte om eerder de randen (en verstopplekken) dan het midden van zijn speelruimte te onderzoeken. Geef hem speelgoed, zoals buizen, tunnels onbehandelde gevlochten manden en doosjes. Hij heeft een dikke laag zaagsel, houtkrullen of andere bodembedekking nodig om holen en tunnels in te kunnen graven. Een gerbil zal knagen aan onbehandeld hout dat u voor hem neerlegt en zo zijn tanden in conditie houden. Verstop eten af en toe een snack op verschillende plekken in het gerbilverblijf zodat uw gerbil moet zoeken naar zijn voedsel. Dit tijdverdrijf kan hem uren bezighouden en verveling voorkomen.

6. Kan of moet ik een andere gerbil bij mijn gerbil zetten?

Wilde gerbils leven in grote koloniën. De gerbil is een zeer sociaal dier en hij kan erg eenzaam en ongelukkig worden als hij alleen wordt gehouden. Het is geen probleem om meerdere gerbils uit hetzelfde nest te nemen om vechten te voorkomen. Paartjes of groepen van alleen vrouwtjes of alleen mannetje werkt prima als ze uit hetzelfde nest komen. Soortgenoten uit een ander nest kunnen geaccepteerd worden, maar ook even hard verstoten. Vrouwtjes en mannetjes kunnen het prima met elkaar vinden, maar dit zal resulteren in nestjes.

7. Wanneer moet ik met mijn gerbil naar de dierenarts?

• Wanneer uw gerbil minder of met moeite eet of drinkt.
• Wanneer uw gerbil zich rusteloosheid of juist lusteloosheid gedraagt.
• Wanneer de vacht van uw gerbil er dof of vies uitziet of jeukt.
• Wanneer uw gerbil kortademig is, een reutelende ademhaling heeft, snuffelt of niest.
• Wanneer er een abnormale afscheiding uit de ogen, oren of neus komt.
• Wanneer het achterwerk van uw gerbil nat is of bevuild is met urine of uitwerpselen.
• Wanneer de uitwerpselen een afwijkende kleur of vorm hebben of als uw gerbil geen uitwerpselen meer produceert.
• Wanneer u luid tandengeknars hoort.