Fret

Overige bijzondere huisdieren

Afdeling: Fret

Op deze pagina vindt u antwoorden op veelgestelde vragen over de fret.

Vrouwtje Moertje
Mannetje Ram
Jong Pup
Levensverwachting 5-11 jaar
Gewicht M.  400gr.-2kg
Vr. 600-900gr.
Geslachtsrijp man : 5-9mnd
vrouw: 1ste lente na geboorte
Draagtijd 39-44 dagen
Nestgrootte 5-13 pups
Geboortegewicht 8-10 gram
Zoogperiode 6-8  weken
inentingen hondenziekte
Eetgedrag Carnivoor

 

(Chemische) castratie

Zowel de ram als het moertje kunnen chemisch gecastreerd worden met een hormoonimplantaat dat onder de huid wordt geplaatst. De ram raakt zijn hevige lichaamsgeur kwijt en is niet meer vruchtbaar. Ook het moertje verliest door een implantaat haar vruchtbaarheid. Eén van de belangrijkste redenen om dit implantaat te zetten is om het risico op bijnierproblemen te voorkomen. Dit is een veelvoorkomend probleem bij fretten.

Voor de chemische castratie maken we gebruik van implantaten die we normaal bij de reu gebruiken. Deze zijn langer werkzaam bij de fret. Het kleinere implantaat kan tot 2 jaar werken, het grotere tot 4 jaar.

Natuurlijk kan er ook definitieve chirurgische castratie plaatsvinden. De dieren moeten hier wel voor onder narcose, wat een extra risico met zich meebrengt.

In onze praktijk komen fretten voornamelijk voor chippen en castratie. Toch kunnen fretten erg ziek worden en bv. bijniertumoren komen veel voor bij deze dieren. Twijfelt u over de gezondheid van uw fret? Neem dan contact met ons op.