Konijn
Konijn

Afdeling: Konijn

Het konijn (Oryctolagus cuniculus) is heel geschikt als huisdier, maar wordt graag met 2 of in een groep gehouden. Het zijn slimme, actieve dieren. Een konijn kan op verschillende plaatsen gekocht worden zoals bij fokkers, opvanginstanties, dierenbescherming of dierenwinkel. Maar waar moet u op letten als u een konijn aanschaft en wat komt er nog bij kijken? Lees rustig onze informatie door en heeft u vragen over onderwerpen die hier niet worden besproken? Neem dan contact met ons op.

Op deze pagina vindt u antwoorden op veelgestelde vragen over het konijn

Vrouwtje voedster
Mannetje ram/rammelaar
Jong konijntje
Levensverwachting 5-10 jaar
Nestgrootte 4-12 konijntjes
Geboortegewicht 30-80 gram
Ogen open 10 dagen
Draagtijd 30-33 dagen
Gemiddeld gewicht mannetje 1-5 kg
vrouwtje 1-8 kg
Geslachtsrijp 16-24 weken
Zoogperiode 4-7 weken
Eetgedrag herbivoor
60-70 gram per dag

1. Wat moet ik mijn konijn voeren?
2. Waarom en tegen welke ziektes moet ik mijn konijn vaccineren?
3. Waarom en wanneer zou ik mijn konijn castreren?
4. Wanneer moet ik met mijn konijn naar de dierenarts?

1. Wat moet ik mijn konijn voeren?

Hooi! Heel belangrijk! Konijnen hebben een relatief grote dikke- en blindedarm. Om hun darmen goed te laten werken hebben ze heel veel ruwvoer nodig. Dus moet het konijn altijd hooi tot zijn beschikking hebben.
• Beperkte hoeveelheid korrelvoer (20-25 gram per kilo lichaamsgewicht). Geef uw konijn liever geen gemengd voer. Een konijn is zeer kieskeurig en zal de korrels die hij niet lekker vindt laten liggen maar daar zitten ook belangrijke voedingsstoffen in.
Groenten. Als een extraatje kunt u het konijn ook groenten geven. Let op dat ze niet teveel koolsoorten, sla en witlof binnen krijgen want daarvan krijgen ze snel last van gasvorming. Pas ook op met te natte groenten/nat gras. Hiervan kunnen ze diarree krijgen.
Vers water. Dit mag zowel in een waterbakje als in een drinkflesje. Controleer dan wel regelmatig of dat het drinkflesje nog goed functioneert.

Let op: het gebit van een konijn groeit zijn/haar hele leven. Voeding speelt hierbij een zeer belangrijke rol. Neem bij niet of slecht eten contact op. Het gebit is één van de belangrijkste problemen waarom een konijn slecht/niet eet.

2. Waarom en tegen welke ziektes moet ik mijn konijn vaccineren?

Tegen de volgende ziektes kan gevaccineerd worden. Wanneer een konijn deze ziektes oploopt zonder de bescherming van vaccinatie, gaat deze bijna altijd dood.
• Myxomatose: het konijn krijgt ontstekingen en zwellingen van de oogleden, rond de neus, bek, oren en de anus. In een vergevorderd stadium eet en drinkt het konijn niet meer, waarna het meestal sterft.
• Bij VHS (Viraal Hemorragisch Syndroom) wordt, 1 tot 2 dagen na de besmetting, het konijn sloom, stil, stopt met eten en vaak krijgt hij diarree. In een ver gevorderd stadium gaan ze uit hun neus bloeden en schreeuwen ze van de pijn. Het konijn sterft vaak binnen enkele dagen.

Verspreiding
De verspreiding van deze ziektes gebeurt door bijtende insecten (zoals vlooien en muggen), door direct of indirect (via lichaamsvocht en uitwerpselen) contact met besmette dieren, besmet gras of door de mens (via kleding en schoenen).

Voorkomen
Voor het voorkomen van deze ziektes is het belangrijk dat u uw konijn regelmatig laat vaccineren, maar u kunt thuis ook uw maatregelen treffen. Bescherm uw konijn tegen insecten door het plaatsen van muggengaas, insectenspray of door druppels achter in de nek. Voorkom dat uw konijn in contact komt met wilde konijnen. Maak regelmatig het hok, voer- en drinkbak schoon.

Door de ontwikkeling van een nieuw vaccin hoeft uw konijn nog maar één keer per jaar ge-ent te worden (liefst in het voorjaar). Natuurlijk krijgt hij/zij dan ook een volledige gezondheidscontrole. 

! Er is een nieuwe variant van VHS (of RHD) waartegen het huidige vaccin niet werkt. Het vaccin dat hiertegen beschermd, is momenteel niet leverbaar. Dit betekent dat we op dit moment uw konijn niet kunnen beschermen hiertegen. U kunt dit alleen tegengaan door bovenstaande maatregelen te nemen. Zodra het vaccin beschikbaar is, hoort u dit via de website/Facebook. Ook kunt u zich aanmelden via e-mail om op de hoogte gehouden te worden over dit nieuws !

3. Waarom en wanneer zou ik mijn konijn castreren?

• De voedster (vrouwelijk konijn) en de ram (mannelijk konijn) kunnen al op 3 maanden leeftijd geslachtsrijp zijn. Wanneer u niet met uw konijn wilt fokken adviseren wij u uw konijn te castreren op een leeftijd van 4-5 maanden.

Voordelen
• Verminder van de agressiviteit van uw konijn.
• Makkelijker zindelijk krijgen en niet/minder sproeien.
• Makkelijker een ander konijn bij zetten.

Let op! De ram kan na een castratie nog een aantal weken vruchtbaar zijn. Zet de ram pas 3 weken na de castratie terug bij een voedster.

4. Wanneer moet ik met mijn konijn naar de dierenarts?

• Wanneer uw konijn minder en/of met moeite eet en/of drinkt.

! Een konijn moet eten en poepen. Doet hij/zij dit niet, bel dan de dierenarts !

• Wanneer uw konijn zich rusteloosheid of juist lusteloos gedraagt.
• Wanneer de vacht van uw konijn er dof of vies uitziet en/of jeukt.
• Wanneer er een abnormale afscheiding uit de ogen, oren of neus komt of aan de binnenkant van de voorpootjes zit.
• Wanneer het achterwerk van uw konijn bevuild is met urine en/of uitwerpselen.
• Wanneer de uitwerpselen een afwijkende kleur en/of vorm hebben (konijnen maken harde en zachte keutels en kunnen roodkleurige urine produceren, dit is normaal).
• Wanneer u luid tandengeknars hoort.