Vaccinatie

Vaccinatie

Waarom is vaccinatie zo belangrijk en wat houdt het precies in? Lees het hieronder. Heeft u hierna nog vragen? Stel ze gerust!

1. Tegen welke ziekte en op welke leeftijd moet mijn kat gevaccineerd worden?
2. Waarom worden jonge dieren vaak meerdere keren gevaccineerd?
3. Waarom worden kinderen tot een bepaalde leeftijd gevaccineerd en daarna niet meer terwijl katten regelmatig gevaccineerd moeten worden?
4. Mijn buren laten de kat nooit vaccineren en dat gaat ook goed. Waarom zou ik mijn kat nog laten enten?
5. Kan een kat ziek worden van een vaccinatie?
6. Als de kat ziek is mag ze dan worden gevaccineerd?
7. Mijn katten komen nooit buiten. Moeten ze nu toch gevaccineerd worden?

1. Tegen welke ziekte en op welke leeftijd moet mijn kat gevaccineerd worden?

Ziekten 9 weken 13 weken 1 jaar 2 jaar 3 jaar 4 jaar 5 jaar 6 jaar 7jaar 8 jaar enz.
Katteziekte         x           x      x      x      x
Feline Calicivirus         x           x      x      x      x      x      x      x      x      x     x
Feline Herpesvirus         x           x      x      x      x      x      x      x      x      x     x
Feline Chlamydia psittaci*         x           x      x      x      x      x      x      x      x      x     x
Bordetella bronchiseptica*         x           x      x      x      x      x      x      x      x      x     x
Hondsdolheid**           x      x      x     x

*wanneer uw kat intensief contact heeft met andere katten bijvoorbeeld in pensions of op kattenshows. U moet uw kat dan minimaal 3 dagen van te voren laten vaccineren.
**is verplicht wanneer uw kat naar het buitenland gaat. U moet uw kat dan minimaal 3 weken van te voren laten vaccineren.

2. Waarom worden jonge dieren vaak meerdere keren gevaccineerd?

Bij jongen dieren is het afweerapparaat minder goed ontwikkeld dan bij volwassen dieren. Verder kunnen bij jonge dieren afweerstoffen aanwezig zijn die zij van hun moeder hebben gekregen. Deze afweerstoffen geven gedurende enkele weken bescherming tegen ziekte, maar kunnen ook de weerstandsopbouw na een vaccinatie remmen. Daarom is het heel belangrijk dat kittenss tot de leeftijd van 13 weken regelmatig worden gevaccineerd.

 

3. Waarom worden kinderen tot een bepaalde leeftijd gevaccineerd en daarna niet meer terwijl katten regelmatig gevaccineerd moeten worden?

Er bestaan verschillen tussen mens en dier in zowel de weerstandsopbouw als de ziekten die voorkomen. Ook bij de mens bestaan er duidelijke verschillen. De DKTP-vaccinatie geeft een goede en langdurige bescherming, maar de griep-vaccinatie moet jaarlijks worden herhaald. Voor katten wordt tegen kattenziekte en rabiës een goede en langdurige weerstand opgebouwd, tegen Bordetella is de weerstand minder volledig en korter van duur. Ook voor de niesziekte is sprake van een korter durende weerstand. Verder zijn de hygiënische omstandigheden waaronder mensen leven anders dan die waaronder dieren leven. Katten komen bijvoorbeeld vaak in contact met uitwerpselen van andere katten.

4. Mijn buren laten de kat nooit vaccineren en dat gaat ook goed. Waarom zou ik mijn kat laten enten?

Inderdaad komt het voor dat dieren die niet (regelmatig) worden gevaccineerd toch gezond blijven. Helaas komt het daarentegen maar al te vaak voor dat niet gevaccineerde katten wel ziek worden en soms zelfs dood gaan, maar juist dat hoort u niet. De kans dat een ongevaccineerde kat ziek wordt hangt af van de kans op besmetting. Zo zal de kat die geen contact heeft met soortgenoten of met eigenaren van zieke katten een geringe kans op besmetting hebben. Katten die regelmatig met andere katten in contact komen (met name met niet gevaccineerde dieren die ziekteverwekkers bij zich ‘dragen’) hebben een grote kans op besmetting. In de praktijk zullen de meeste katten regelmatig met andere katten in contact komen wanneer ze er op uittrekken. Daarom is het verstandig katten regelmatig te laten vaccineren.

5. Kan een kat ziek worden van een vaccinatie?

De meeste katten zullen geen enkel nadeel ondervinden van een vaccinatie. Soms zullen katten, met name kittens, na een vaccinatie gedurende korte tijd wat slomer zijn. Een enkele keer krijgen ze een lokale huidirritatie op de plek waar het vaccin is ingespoten. Dit trekt vanzelf weer weg. Heel soms krijgen ze een allergische reactie tegen het vaccin.

Belangrijk! Als katten op het moment van de vaccinatie al besmet zijn met de ziekte (maar niet zichtbaar is),  kan het gebeuren dat zij na de vaccinatie verschijnselen vertonen van de ziekte waarmee ze op het moment van de vaccinatie besmet waren. Als uw kat na de vaccinatie echt ziek wordt, neem dan contact met ons op.

6. Als de kat ziek is mag ze dan worden gevaccineerd?

Nee, het beste is alleen gezonde katten te laten vaccineren. Wanneer katten ziek zijn wordt hun weerstand minder. En die weerstand hebben ze nou juist nodig om een afweer tegen het vaccin op te bouwen. Echter, het kan zijn dat de kat een aandoening heeft waartegen ze al gedurende enige tijd wordt behandeld. In dergelijke gevallen kan het zou zijn dat ondanks dat de kat niet volledig gezond is, toch besloten wordt om hem te vaccineren.

7. Mijn katten komen nooit buiten. Moeten ze nu toch gevaccineerd worden?

Ja. Een kat die nooit buiten komt en nooit gevaccineerd is, heeft geen weerstand op kunnen bouwen tegen de belangrijkste besmettelijke ziekten. Als uw kat dan toch in contact komt met andere katten (of als u of een bezoeker ziekteverwekkers via handen, schoenen of kleding overbrengt op uw katten) zijn ze extra vatbaar. De kans dat uw katten besmet worden is weliswaar klein, maar de gevolgen kunnen groot zijn.