Aanschaf van een kitten

Aanschaf van een kitten

Bent u van plan om een kitten aan te schaffen?

Met de volgende tips kunt u met een gerust hart op zoek gaan naar uw nieuwe maatje. De meeste mensen kiezen voor een boerderijkatje. Hier is niet mis mee, zolang ze maar gezond zijn. Voor alle katten (raskat of niet) gelden de volgende regels:

1. Omgeving

Waar zijn de kittens opgegroeid? Op een boerderij kunnen ze soms schuw zijn. Als de fokker de kittens ook aan mensen heeft gesocialiseerd, dan is er natuurlijk geen probleem. Anders zou het katje later gedragsproblemen kunnen ontwikkelen naar ons of naar andere dieren toe.

2. Conditie

Controleer goed dat het kitten een droge neus en ogen heeft. Niezen, snot en vochtige, dichtgeknepen ogen, zijn tekenen van niesziekte. Zodra een kat niesziekte heeft, zal dit nooit meer weggaan. Sommige katten houden levenslang ademhalingsklachten door deze ziekte en hebben regelmatig medicatie nodig. Controleer ook of de oortjes schoon zijn en dat het kitten in niet te mager is of een te dik buikje heeft (kan wijzen op een worminfectie).

3. Ontwormen en ontvlooien

Vraag altijd na wanneer en waarmee de kittens ontwormd en ontvlooid zijn. Het standaardontwormschema bij een kitten is op 3, 5 en 7 weken. Daarna herhalen op 12 weken en vervolgens elke maand tot een half jaar. Daarna is het afhankelijk van de levenstijl van de kat. Een binnenkat zal minder ontwormd moeten worden dan een buitenkat.

Controleer het kitten ook op vlooien (meestal achter op de rug te zien) en vraag na of er preventief behandeld is.

4. Vaccinatie

Kittens moeten gevaccineerd worden op 9 en 13 weken, daarna jaarlijks. Sommige raskittens zijn al gevaccineerd en hebben al een paspoort of vaccinatieboekje. Vaak zijn ze ook al gechipt. Maar de meeste kittens worden verkocht zonder vaccinatieboekje of paspoortje. Deze wordt bij de dierenarts aangemaakt. Chippen is niet verplicht, maar wel aan te raden!

5. Conclusie

Begin goed voorbereid aan uw zoektocht voor een kitten. Het is belangrijk dat u weet waar u op moet letten en hoe u een verstandige keus kunt maken. Luister ook naar uw gevoel. Meestal voelt u wel of het ‘’goed zit’’, maar dit neemt niet weg dat de fokker/verkoper al de bovenstaande vragen zonder problemen zou moeten, willen en kunnen beantwoorden. Laat u niet opjagen of onder druk zetten bij de aankoop, dan zit er vaak iets niet goed.