Wormen

Wormen

Bij honden komen verschillende soorten wormen voor, zoals lintwormen en rondwormen (spoelworm).

Ontwormingsadvies

 • Pups: op 2, 4, 6 en 8 weken. Daarna elke maand tot een half jaar.
 • Honden ouder dan 6 maanden en volwassen honden, 4 x per jaar ontwormen.
 • De moeder tegelijk met de pups ontwormen.
 • Bij vastgestelde worminfectie wordt aangeraden de ontworming na 2 weken te herhalen. Soms moet dit 2 weken later nóg eens herhaald worden.

Uitzonderingen

 • (Jacht)honden die in gebieden rondlopen waar bepaalde type blaaswormen voorkomen, moeten elke 4-6 weken ontwormd worden.
 • Buitenland: zodra u met uw dier op vakantie gaat naar landen zoals Frankrijk, Spanje, Portugal, Italië, is het zeer belangrijk om preventief te ontwormen tegen hartworm. Niet elk product is hiervoor geschikt. Neem voor advies contact met ons op. Kijk voor meer informatie onder het kopje hartworm.

Er bestaan allerlei types ontworming, zoals tablet, pasta en zelfs pipetjes. Elk middel is anders en werkt verschillend. Er worden jammer genoeg nog altijd producten verkocht die niet goed, onvolledig werken of zelfs gevaarlijk kunnen zijn. Neem voor een passend advies contact met ons op.

De rondworm

Rondwormen kunnen in braaksel of ontlasting te zien zijn als lange, witgelige slierten. Besmetting bij pups komt vaak voor, zij kunnen hieraan doodgaan! Ze hebben een dik buikje en doffe vacht, vaak samen met diarree, soms zelfs bloedarmoede.

Rondwormen kunnen gevaarlijk zijn voor de mens. Vooral kinderen kunnen door contact met zandbak, parken enz.. besmet raken.

Om besmetting te voorkomen, kunt u het volgende doen:
• Regelmatig ontwormen en anti-vlooienmiddelen gebruiken
• Vermijd dat uw hond muizen, konijnen enz. eet
• Vermijd dat uw hond uitwerpselen eet
• Handen wassen na het spelen in zandbak of het werken in de tuin.

Belangrijk! Het is niet zo dat als u geen wormen ziet, dat uw dier ze niet heeft! Vaak gaan de wormen dood door het ontwormingsproduct en worden dan pas zichtbaar in de ontlasting. Ontworm uw huisdier daarom regelmatig volgens het aangegeven schema.

De lintworm

Ook lintwormbesmettingen komen regelmatig voor en uiten zich in gewichtsverlies, doffe vacht en minder weerstand tegen ziekten. Meestal zijn er lintwormschakels (zien er gedroogd uit als rijstkorrels) zichtbaar in de uitwerpselen en op de vacht.

Mensen, voornamelijk kinderen, kunnen ook besmet raken met lintwormen. Vooral de relatie tussen vlooien en lintwormen is erg belangrijk! Als uw huisdier vlooien heeft (tussengastheer lintworm), kan uw kind door het intieme contact met het huisdier een lintwormbesmetting oplopen!

Om besmetting voorkomen, kun u het volgende doen:
• Regelmatig ontwormen
• Regelmatig anti-vlooienmiddel gebruiken
• Vermijd dat uw hond veld- spits- of woelmuizen op eet
• Vermijd dat uw hond uitwerpselen eet

 

Giardia

Giardia is een veel voorkomende maagdarmparasiet. Vooral bij pups, jonge honden met diarree en dieren die uit het buitenland geïmporteerd of meegenomen worden komt dit voor. Uitscheiding van deze parasiet kan 4-5 weken duren, maar is vaak veel langer duren doordat het dier zich snel herbesmet vanuit de omgeving.

Gezonde besmette dieren vertonen meestal geen symptomen maar ze scheiden wel de besmettelijke cysten uit. Echter bij honden met minder weerstand komt het wel tot ziekte verschijnselen, namelijk diarree, vaak met slijm of bloed. Vooral honden die in een asiel of pension verblijven, kunnen gemakkelijk met Giardia besmet raken.

Giardia is besmettelijk voor mensen!

Om een besmetting van Giardia te voorkomen, kunt u het volgende doen:

 • Hygiëne! Ontlasting direct opruimen, de omgeving zo goed mogelijk schoon en droog maken.
 • Voorkomen dat de hond (zijn eigen) ontlasting opeet.
 • Bij diarree de vacht en huid rond de anus goed schoon en droogmaken.
 • Regelmatig ontwormen, vooral voor en na bezoek aan een pension.
 • Handen wassen na contact met uw huisdier.

De behandeling van Giardia is niet makkelijk en kan soms lang duren. Jammer genoeg kunnen dieren chronische maagdarmklachten aan deze parasiet overhouden.

Hartworm

De hartworm (Dirofilaria immitis) wordt overgedragen door steekmuggen, die tegenwoordig op steeds meer plaatsen voorkomen. De belangrijkste landen zijn Frankrijk, Spanje, Portugal en Italië, maar vanwege de temperatuurstijging trekken de muggen steeds verder naar het noorden. Zoals de naam al aangeeft, leven de volwassen wormen in het hart.

De hartworm kan zeer gevaarlijk zijn en de behandeling soms erg moeilijk. Voorkomen is daarom heel belangrijk.

Gaat uw huisdier mee op vakantie? Ontworm deze voor vertrek en elke maand tot minstens 1 maand na terugkomst met een geschikt ontwormmiddel voor hartworm. Niet elk middel is geschikt! Neem hiervoor contact met ons op.

hartworm-cyclus

 

hartworm in europa