Vlooien en teken

Vlooien en teken

Vlooien

Vlooien bezorgen onze huisdieren, zoals hond en kat, maar ook konijn en hamster, veel ongemak zoals jeuk en bloedarmoede. Sommige dieren kunnen ernstige huidreacties krijgen ten gevolg van een vlooienbeet (allergie of overgevoeligheidsreactie). Verder zijn vlooien tussengastheer van de lintworm en kunnen de dieren, maar ook kinderen (!) lintworminfecties krijgen.

Hoe bestrijd ik vlooien?

Voorkom ernstige infectie van dier en omgeving! Vlooien leven NIET op de hond of kat, maar in de directe omgeving (deken, tapijt, hok enz.). Ze hoeven niet zichtbaar te zijn op uw huisdier, toch kan er een besmetting zijn. Behandel uw dier met een goed product, liefst ook werkend tegen de eitjes en larven van de vlo en vergeet vooral de omgeving niet! Stofzuigen (behandel de stofzuigerzak met een omgevingsspray tegen vlooien) en alles wat heet gewassen kan worden, wassen. Spleten en kieren kunnen behandeld worden met dezelfde omgevingsspray die u gebruikt voor de stofzuigerzak.

Welke producten kan ik het beste gebruiken?

Tegenwoordig bestaan er veel goede, veilige producten, zoals pipetjes, halsbanden en tabletten. Sinds vorig jaar gebruiken we in onze praktijk een tablet voor honden die maar liefst 12 weken werkt tegen vlooien en teken!

Jammer genoeg worden er ook nog veel producten verkocht die niet goed werken of niet meer veilig zijn. Neem voor een passend advies contact met ons op.

Teken

Teken zijn voornamelijk actief van het voor- tot najaar, maar kunnen ook in de winter voorkomen. Ze veroorzaken ongemak bij onze huisdieren en kunnen ziektes overdragen. Alleen wanneer de teek besmet is, zal hij uw hond infecteren met zijn beet.

Ziekte van Lyme

Dit is de bekendste ziekte die wordt veroorzaakt door een spiraalvormige bacterie (Borrelia burgdorferi). Een infectie blijft vaak onopgemerkt omdat verschijnselen licht en onherkenbaar zijn. De eerste symptomen worden zichtbaar van 4-10 dagen tot 3 maanden na de tekenbeet en zijn: slecht eten, koorts, opgezwollen lymfeklieren en mankheid. Lyme kan ook ernstige nierbeschadiging geven.  De diagnose is niet altijd gemakkelijk te stellen. De behandeling bestaat uit een langdurige kuur met antibiotica.

Ook andere parasieten, zoals Babesia, Bartonella of Ehrlichia, kunnen worden overgedragen door teken.

Hoe bestrijd of voorkom ik teken?

• Vermijden van tekenrijke gebieden vermijden.
• Voer dagelijks een tekencontrole uit.
• Verwijder aangehechte teken met een tekenpincet, -haak.
• Gebruik tekendodende middelen, zoals pipetjes, halsband of tabletten.

Jammer genoeg worden er nog altijd veel producten verkocht die niet goed werken tegen teken. Neem voor een passend advies contact met ons op.

Wat is de beste manier om de teek te verwijderen?

De beste manier om een teek te verwijderen is om hem er uit te draaien, in plaats van te trekken, zodat het kopje niet achterblijft in de wond. Gebeurt dit wel, ontsmet dan het wondje ter voorkoming dat het ontsteken. Onze voorkeur gaat uit naar een tekenhaakje in plaats van een tekenpincet, omdat je met het haakje het kopje vastklemt in plaats van het lijfje. Het is een fabel dat je de teek of rechts of links om moet draaien om hem er uit te krijgen.

Moet ik de teek eerst behandelen met alcohol voordat ik hem eruit haal?

Nee. Het is wel aan te raden om de plek waar de teek gezeten heeft te ontsmetten om te voorkomen dat dat plekje gaat infecteren.

Mijn hond heeft een knobbeltje op de plaats waar een teek heeft gezeten, kan dit kwaad?

Nee, dit is het zogenaamde tekengranuloom. Vervelend, maar niet ernstig. Houd dit bultje wel in de gaten, dat het langzaam weg trekt. Is dit niet het geval of wordt het juist erger neem dan zo snel mogelijk contact met ons op.