Vaccinatie

Vaccinatie

Waarom is vaccinatie zo belangrijk en wat houdt het precies in? Lees het hieronder. Heeft u hierna nog vragen? Stel ze gerust! 

 

1. Tegen welke ziekte en op welke leeftijd moet mijn hond gevaccineerd worden?
2. Waarom worden jonge dieren vaak meerdere keren gevaccineerd?
3. Moet ik wachten tot de 12 weken enting voordat ik met mijn hond naar buiten mag?
4. Waarom worden kinderen tot een bepaalde leeftijd gevaccineerd en daarna niet meer, terwijl honden regelmatig gevaccineerd moeten worden?
5. Mijn buren laten de hond nooit vaccineren en dat gaat ook goed. Waarom zou ik mijn hond nog laten enten?
6. Kan een hond ziek worden van een vaccinatie?
7. Als de hond ziek is, mag ze dan worden gevaccineerd?
8. Mijn honden komen nooit van het terrein af. Moeten ze nu toch gevaccineerd worden?

 

1. Tegen welke ziekte en op welke leeftijd moet mijn hond gevaccineerd worden?

Ziekten

6 weken

8-9 weken

12 weken

1 jaar

2 jaar

3 jaar

4 jaar

5 jaar

6 jaar

7 jaar

8 jaar

enz.

Hondenziekte

      x

         x

     x

     x

      x

Parvo

      x

          x

         x

     x

     x

      x

Ziekte van Weil

          x

         x

     x

     x

     x

     x

     x

     x

      x

     x

   x

Besmettelijke leverziekte

         x

     x

     x

      x

Kennelhoest*

          x

     x

     x

     x

     x

     x

     x

      x

     x

   x

Hondsdolheid**

         x

     x

     x

   x

*wanneer uw hond intensief contact heeft met andere honden bijvoorbeeld in pensions, op shows,
op hondenscholen, uitlaatservices. U moet uw hond dan minimaal 3 dagen van te voren laten
vaccineren.
**is verplicht wanneer uw hond naar het buitenland gaat. U moet uw hond minimaal 3 weken van
te voren laten vaccineren.

2. Waarom worden jonge dieren vaak meerdere keren gevaccineerd?

Bij jongen dieren is het afweerapparaat minder goed ontwikkeld dan bij volwassen dieren. Verder kunnen bij jonge dieren afweerstoffen aanwezig zijn die zij van hun moeder hebben gekregen. Deze afweerstoffen geven gedurende enkele weken bescherming tegen ziekte, maar kunnen ook de weerstandsopbouw na een vaccinatie remmen. Daarom is het heel belangrijk dat puppies tot de leeftijd van 12 weken regelmatig worden gevaccineerd.

3. Moet ik wachten tot de 12 weken enting voordat ik met mijn hond naar buiten mag?

Nee, in verband met socialiseren is het in contact komen met soortgenoten voordat zij 12 weken oud zijn heel belangrijk. Maar laat ze alleen kennis maken met dieren waarvan u weet dat ze gevaccineerd zijn en regelmatig ontwormd en ontvlooid worden.

4. Waarom worden kinderen tot een bepaalde leeftijd gevaccineerd en daarna niet meer terwijl honden regelmatig gevaccineerd moeten worden?

Er bestaan verschillen tussen mens en dier in zowel de weerstandsopbouw als de ziekten die voorkomen. Ook bij de mens bestaan er duidelijke verschillen. De DKTP-vaccinatie geeft een goede en langdurige bescherming, maar de griepvaccinatie moet jaarlijks worden herhaald. Voor honden wordt tegen hondenziekte, parvo, leverziekte en rabiës een goede en langdurige weerstand opgebouwd, tegen kennelhoest is de weerstand minder volledig en korter van duur. Ook voor de ziekte van Weil is sprake van een korter durende weerstand. Verder zijn de hygiënische omstandigheden waaronder mensen leven anders dan die waaronder dieren leven. Honden komen bijvoorbeeld veelvuldig in contact met uitwerpselen van andere honden.

5. Mijn buren laten de hond nooit vaccineren en dat gaat ook goed. Waarom zou ik mijn hond nog laten enten?

Inderdaad komt het voor dat dieren die niet (regelmatig) worden gevaccineerd toch gezond blijven. Helaas komt het daarentegen maar al te vaak voor dat niet gevaccineerde honden wel ziek worden en soms zelfs dood gaan. Maar juist dat hoort u niet. De kans dat een ongevaccineerde hond ziek wordt, hangt af van de kans op besmetting. Zo zal de hond die geen contact heeft met soortgenoten, of met eigenaren van zieke hond, een geringe kans op besmetting hebben. Honden die regelmatig met andere honden in contact komen (met name met niet gevaccineerde dieren die ziekteverwekkers bij zich ‘dragen’) hebben een grote kans op besmetting. In de praktijk zullen de meeste honden regelmatig met andere honden in contact komen bij het uitlaten. Daarom is het verstandig honden regelmatig te laten vaccineren.

6. Kan een hond ziek worden van een vaccinatie? 

De meeste honden zullen geen enkel nadeel ondervinden van een vaccinatie. Soms zullen honden, met name pups, na een vaccinatie gedurende korte tijd wat rustiger zijn. Soms krijgen ze een lokale huidirritatie op de plek waar het vaccin is ingespoten. Dit trekt vanzelf weer weg. Heel soms krijgen ze een allergische reactie tegen het vaccin. Als honden echter op het moment van de vaccinatie al besmet zijn met de ziekte, kan het gebeuren dat zij na de vaccinatie verschijnselen vertonen van de ziekte waarmee ze op het moment van de vaccinatie besmet waren. Als uw hond na de vaccinatie echt ziek wordt, dan moet u contact met ons op nemen.

7. Als de hond ziek is, mag ze dan worden gevaccineerd?

Het beste is alleen gezonde honden te laten vaccineren. Wanneer honden ziek zijn, wordt hun weerstand minder. En die weerstand hebben ze nou juist nodig om een afweer tegen het vaccin op te bouwen. Echter, het kan zijn dat de hond een aandoening heeft waartegen ze al gedurende enige tijd wordt behandeld. In dergelijke gevallen kan het zou zijn dat, ondanks dat de hond niet volledig gezond is, hij toch gevaccineerd mag worden.

8. Mijn honden komen nooit van het terrein af. Moeten ze nu toch gevaccineerd worden?

Ja. Een hond die nooit van het terrein af komt en nooit gevaccineerd is, heeft geen weerstand op kunnen bouwen tegen de belangrijkste besmettelijke ziekten. Als uw hond dan toch in contact komt met andere honden (of als u of een bezoeker ziekteverwekkers via handen, schoeisel of kleding overbrengt op uw honden) zijn ze extra vatbaar. De kans dat uw honden besmet worden is weliswaar klein, maar de gevolgen kunnen groot zijn.