Pups op komst

Pups op komst

Drachtige teef

Een drachtige teef in is huis is natuurlijk heel spannend. Maar naarmate de dracht vordert en ze bijna gaat werpen, weet u dan waar u op moet letten? Hieronder vindt u enkele belangrijke feiten en tips om de bevalling vlot te laten verlopen.

Wat zijn de eerste tekenen dat de teef gaat bevallen?

• De bekende dingen zoals onrust, nestjes bouwen, slecht eten zijn tekenen van een naderende bevalling. Wanneer dat dat precies gaat gebeuren, verschilt van hond tot hond.
• Belangrijker is om de temperatuur te meten. Start hier twee weken voor de bevalling mee en doe dit 2 keer per dag. Zo weet u wat de normale temperatuur van de teef is. Bij veel teven (maar niet bij alle!) daalt de temperatuur 0.5-1 graad ongeveer 12-24 uur voor de start van de bevalling.
• Verliezen van een slijmprop. Tot een week voor de geboorte kan er al een kleurloze slijmprop uit de vulva komen. Deze verandering zegt u alleen niet precies wanneer de teef gaat bevallen.
• Bij groen-zwarte uitvloei uit de vulva, moet er binnen een half uur een pup geboren zijn, zeker als de teef perst.

Hoe verloopt een normale geboorte?

De teef kan in verschillende houdingen persen: staande, in zijligging, halfzittend, halfliggend. De pups worden in kop- of stuitligging geboren. De gemiddelde duur tussen de geboorte van de pups is 45 minuten, dit kan sterk variëren. U hoeft zich niet ongerust te maken als er na 4 à 5 kwartier geen volgende pup wordt geboren, MITS dat de teef niet perst. Een teef die zeer rustig is tussen de komst van 2 pups (of in slaap valt) is geen uitzondering. Het kan dus normaal zijn dat ze tussendoor niet actief is.

Let op! Zijn er al pups geboren en blijft de teef persen zonder dat er vordering plaats vindt, kan dit als abnormaal worden beschouwd. Neem dan direct contact met ons op. 

Als de pup geboren is, zit het in een vlies. Meestal gaat dit bij de geboorte kapot of bijt de teef deze kapot. Hierna begint ze het jong direct te likken. Als het vlies niet of niet snel genoeg kapot gaat, moet u de pup helpen en het vlies met uw vingers kapot trekken en het vocht uit het bekje en/of neus halen. De navelstreng kan nog intact zijn na de geboorte en de placenta (moederkoek) komt vaak direct na de pup, waarna de teef de navelstreng doorbijt en de placenta wordt opgegeten. Gezonde, levende pups zullen, nadat ze door de teef zijn schoongelikt, op zoek gaan naar een tepel. Probeer de moederkoek weg te halen. De teef kan diarree krijgen als ze ze allemaal opeet.

Wanneer moet u ingrijpen en/of ons bellen?

• Wanneer er groen/zwarte uitvloei uit de vulva is geweest en er binnen 30 minuten geen pup volgt.
• Als het langer dan 45 minuten duurt tot de volgende pup en de teef gedurende deze tijd wel perst.
• Als de pup in het vlies blijft zitten en de teef het vlies niet kapot krijgt. Maak snel het vlies kapot zodat de pup kan ademen.
• Blijft een pup in het geboortekanaal hangen, help deze voorzichtig mee geboren te worden door met de vingers de pup zachtjes naar buiten te trekken.
• Als de teef acuut suf wordt of abnormaal veel bloed.

Hoe gaat de verzorging van de jonge pup?

Als de teef voldoende tepels heeft en goed melk geeft, is dit het enige wat de pups de eerste weken nodig hebben. Als er problemen zijn met de melkgifte en/of de pups vallen af, dan moet er bijgevoerd worden met speciale puppiemelk. Bij ca. 3 weken leeftijd kan begonnen worden met bijvoeren met een puppiebrok. U kunt deze vochtig maken zodat ze makkelijker op te eten zijn. Voer de pups 3 maal daags een kleine hoeveelheid en verwijder de voerbak na 15 minuten.

Op 2, 4, 6 en 8 weken leeftijd de pups moeten de pups ontwormd. Op 6 weken leeftijd volgt de eerste enting en chip, waarbij de pups een algehele controle van de dierenarts krijgen. Als ze 8 weken oud zijn, mogen ze het nest verlaten.