Castratie reu

Castratie reu

Bij de castratie van een reu worden beide testikels (zaadballen) verwijderd. Hij wordt hierdoor onvruchtbaar en de testosteronproductie stopt. Er zijn vele voordelen maar ook enkele nadelen aan castratie verbonden.

Voordelen

 • Verdwijnen (of sterk afnemen) van etterige uitvloei uit voorhuid (voorhuidsontsteking).
 • Minder fel worden ten opzichte van andere reuen, minder neiging tegen iets of iemand op te ‘rijden’ en verminderen van het markeergedrag.
 • Geen ongewenste dekkingen en minder of geen wegloopgedrag.
 • Minder kans op ontstekingen of goedaardige vergroting van de prostaat.
 • Geen kans meer op het krijgen van tumoren van de testikels.

Nadelen

 • Gewichtstoename. Na castratie kan uw hond zwaarder worden. De voornaamste redenen hiervan zijn:
  • verminderd energieverbruik door wegvallen testosteronproductie in combinatie met
  • zelfde hoeveelheid voeding geven als voor de operatie

Voorkom overgewicht! Weeg uw hond regelmatig na de castratie, zodat uw zijn hoeveelheid voer kunt aanpassen wanneer u merkt dat het gewicht toeneemt of over kunt schakelen op speciale voeding. Wij adviseren Sanimed Adult Preventive.

 • Narcose. Elke operatie brengt een zeker risico met zich mee, al is dit bij gezonde honden en met de huidige anesthesiemiddelen erg klein.

Let op: na castratie kan de reu nog enige tijd vruchtbaar zijn.

Leeftijd

Vanaf ongeveer 6 maanden leeftijd (rasafhankelijk) kan de ingreep plaatsvinden. Wij castreren meestal niet op heel jonge leeftijd. Angstig, onzeker gedrag kan daardoor versterkt worden. Ook zullen de uiterlijke mannelijke kenmerken (brede bouw) minder uitgesproken zijn bij vroege castratie.

De operatie

De operatie vindt plaats onder volledig narcose waarbij de hond geïntubeerd wordt. Zo wordt zuurstof en (indien nodig) gasnarcose toegediend. Ook krijgt hij een clipje op zijn tong waarmee het zuurstofgehalte in het bloed en de hartslag gecontroleerd worden. Bij de ingreep wordt met slechts 1 snede beide testikels verwijderd. De wond wordt, indien mogelijk, in de huid gehecht, maar de reu moet van de wond afblijven (tot de nacontrole) door middel van een kap en/of romper.

Voor meer informatie over de voor- en nazorg van de operatie verwijzen we naar de rubriek operatie.