Aanschaf van een pup

Aanschaf van een pup

Bent u van plan om een pup aan te schaffen?

Begin goed voorbereid aan uw zoektocht voor uw nieuwe maatje. Gebruik onderstaande checklist om teleurstellingen te voorkomen. Altijd geldt: bij twijfel niet kopen, ook al bent u op slag verliefd geworden. Jammer genoeg komt er nog steeds veel broodfokkerij voor en hier kan uw nieuwe pup kan levenslange gezondheidsklachten aan overhouden.

1. Hoe reageert de fokker bij het eerste contact?

Een goede fokker is geïnteresseerd en geduldig met uw vragen. Meestal geven ze zelf de basisinformatie en vullen dit aan met wat u wilt weten. Vaak wil een fokker ook een goed baasje zoeken voor zijn pups en zal mogelijk vragen om meerdere bezoeken voor u de pup meekrijgt. Dit is een goed teken! Ook na aankoop blijft hij/zij vaak geïnteresseerd en wil op de hoogte gehouden worden over het wel en wee van de pup.

2. Waar ontmoet u de moeder en haar pups?

Als u op zoek bent naar een hond als gezelschapsdier, kies dan een pup die in huislijke omgeving is opgegroeid. Zo worden ze goed gesocialiseerd aan alles wat het leven met zich meebrengt, zoals de dagelijkse huishoudelijke activiteiten (bv. stofzuigen), maar ook aan visite. Pups die opgroeien in een schuur zonder veel menselijk contact, gaan dit laten zien bij uw eerste bezoek. Ze zijn vaak schuchter en bang. Het kan zijn dat deze omgeving later voor gedragsproblemen gaat zorgen, met u of andere dieren.

3. Is de moeder aanwezig?

Wanneer u gaat kijken, moet de moeder altijd aanwezig zijn. Dit geeft u een indruk over hoe de teef met haar pups omgaat, maar ook over haar karakter en haar uiterlijk (conditie, bouw, vacht etc.). De vader hoeft niet altijd aanwezig te zijn, aangezien vaak gebruik wordt gemaakt van een dekreu. U kunt zeker vragen naar foto’s of contactgegevens van de dekreu.

4. Hoeveel nestjes?

Als er veel pups van verschillende rassen aanwezig zijn, kan dit wijzen op broodfok. Wanneer zoveel dieren op een klein oppervlak gehouden worden, is de infectiedruk voor parasieten zoals wormen, vlooien en oormijt erg hoog. Dit geeft gezondheidsrisico’s en sommige hiervan kunnen levenslange gezondheidsklachten geven. Niet kopen dus!

5. Conditie pups

Hoe zien de pups eruit? Zijn ze vrolijk en speels qua karakter en schoon van uiterlijk? Controleer de oogjes, neus en oren en kijk of het gebit mooi aansluit. Is er een navelbreukje voelbaar ter hoogte van de navel? Bij reutjes kunt u bv. al controleren of de balletjes zijn ingedaald.

6. Paspoort met chip en vaccinatie

Een pup moet wettelijk voor de leeftijd van 7 weken gechipt en gevaccineerd worden. De meeste pups krijgen een officieel paspoort, maar soms wordt gebruik gemaakt van een vaccinatieboekje. Als u een Nederlandse pup koopt, betekent dit ook dat u een NEDERLANDS paspoort/boekje erbij hoort te krijgen. Controleer de gegevens in het paspoortje op de chip en de vaccinatie. Ideaal gezien noteert de fokker hierin ook wanneer de pups ontwormd/ontvlooid zijn.

Krijgt u een paspoort uit een ander land?! Dan is deze pup niet geboren in Nederland en kan er mogelijk sprake zijn van illegaal puppytransport. Wettelijk mag een pup niet meer worden ingevoerd voor de leeftijd van 15 weken, aangezien een pup uit het buitenland éérst gevaccineerd moet worden voor hondsdolheid (rabiës). Dit mag pas vanaf 12 weken gegeven worden.

7. Ontwormen en ontvlooien

Vraag altijd na wanneer en waarmee de pups ontwormd en ontvlooid zijn. Tegenwoordig zijn er genoeg veilige producten die ook bij zeer jonge dieren gebruikt kunnen worden. De pups zouden ontwormd moeten zijn op 2, 4, 6 en 8 weken. De 8 weekse ontworming doet u meestal zelf, aangezien pups tegenwoordig met 7-8 weken naar hun nieuwe baas gaan. Daarna wordt het volgende schema aangehouden: maandelijks ontwormen tot een half jaar en vanaf dat moment 2-4 keer per jaar afhankelijk van de levenstijl van de hond. In bepaalde situaties moet zelfs maandelijks ontwormd blijven worden. Controleer de pup op vlooien (meestal achter op de rug te zien) en vraag na of er preventief behandeld is.

Let op: soms houdt een fokker een ander ontwormschema aan in overleg met dierenarts waar de pups gechipt en gevaccineerd worden. Dit hoeft niet slecht te zijn! Voor overleg kunt u vragen naar de contactgegevens van de betreffende dierenarts.

8. Onderzoek naar erfelijke aandoeningen

Bij aankoop van een rashond met stamboom is er altijd onderzoek gedaan naar erfelijke aandoeningen, zoals gewrichts- of hartaandoeningen. Bij een gelegenheidsnestje van een kruising zal dit niet zo zijn. Dit is niet altijd slecht, maar geeft meer onzekerheid over eventuele gezondheidsproblemen in de toekomst. Anderzijds is het zo dat sommige aandoeningen op latere leeftijd toch kunnen ontstaan, ondanks dat de ouderdieren hiervan vrij waren op het moment van testen.

Bij bepaalde rassen komen ernstige gewrichtsafswijkingen voor, zoals HD/ED (heupdysplasie/elleboogdysplasie). Bij deze rassen is het beter om een pup te kopen van een erkende fokker die zijn ouderdieren hiervoor heeft laten onderzoeken.

9. Conclusie

Begin goed voorbereid aan uw zoektocht naar uw maatje voor de komende 10-15 jaar. Het is belangrijk dat u weet waar u op moet letten en hoe u een verstandige keus kunt maken. Luister ook naar uw gevoel. Meestal voelt u wel of het ‘’goed zit’’, maar dit neemt niet weg dat de fokker al de bovenstaande vragen zonder problemen zou moeten, willen en kunnen beantwoorden. Laat u niet opjagen of onder druk zetten bij de aankoop, dan zit er vaak iets niet goed.

Als u bent gaan kijken en twijfelt, kunt u altijd contact met ons opnemen om uw twijfels te bespreken. We kunnen u vervolgens adviseren over wat u het beste kunt doen.